The SIME blog has moved! Visit the new blog at blog.sime.nu!

Friday, August 31, 2007

SIME@Facebook


Swedish teenagers are leaving local communities like Playahead and Lunarstorm in favor of Facebook. Why do the Swedish communities fail to attract the older teenagers? What should they do? What will be the next Big thing? Find out at this year's SIME. Read Martin Jönsson's analysis in SvD (in Swedish). Find your friends in our SIME forum on Facebook!

5 comments:

Anette Gustafsson said...

Hi Beata,
I'm looking forward to SIME'07 and to read this blog.
/Anette

Henrik Ahlen said...

Bra med blog, hoppas det blir debatt. Bidrar med en iakttagelse: Jag håller med den eminente Martin Jönsson (kan ni inte få med honom på SIME, han är ju brilliant?) om att de svenska community-aktörerna inte har fattat att även vuxna är sociala varelser. De flesta har ju dessutom mest plankat amerikanska förebilder.

men fenomenet Facebook har ju flera intressanta sidor:

1. Det visar hur flyktiga användare är i den digitala gratisvärlden. Förra året var det MySpace, Playahead mfl, i år är det plötsligt Fejan som gäller. Detta verkar ju investerare och tyckare inte ha fattat fortfarande. Förresten vore det intressant att på SIME få höra en intervju med t ex killen som startade Six degrees 1997 och som gick iputten år 2000, han måste vara bitter över Facebook nu....

2. Facebooks attraktionskraft bygger på smart tänk kring gruppgemenskap, att gör adet lätt att hålla kontakt med skolkompisar, arbetskamrater och andra kretsar. Andra nyckelfaktorer är det lättanvända gränssnittet (jfr krångliga XING!) och det ursmarta i att öppna för tredjepartsutvecklare som ju redn skapat tusentals tillämpningar som drar folk och ökar värdet hela tiden.
Se artikeln "The Facebook economy i Business 2.0: http://tinyurl.com/292mro

Här finns underlag för en hel session på SIME!

Anette Gustafsson said...

Jacqueline Kothbauer har också skrivit intressanta artiklar om Facebook i Dagens Industri:

http://di.se/Nyheter/?page=%2fAvdelningar%2fArtikel.aspx%3fO%3dIndex%26ArticleID%3d2007%5c08%5c03%5c242608

http://di.se/Nyheter/?page=%2fAvdelningar%2fArtikel.aspx%3fO%3dIndex%26ArticleID%3d2007%5c07%5c17%5c240730

Beata Wickbom said...

http://www.smartmobs.com/2007/09/02/facebook-friending-spam/

Howard Rheingold (SIME Speaker 1997) blogs about the topic of Facebook and spam.

Henrik Ahlen said...

Beata:

Howard Rheingolds inlägg är intressant, jag hålelr med om en del av hans kritik. Är själv förvånad över att forum-verktygen i FB är så primitiva och att avlägsna bekanta spammar mig med kontaksökning när de inte har nån som helst avsikt att kommmunicera med mig egentligen, man förfaller till det gamla "Se här hur många kompisar jag har". Och varför använder så många vuxna alla dessa barsnliga funktioner? Lek är ju inte fel, men den delen känns som ett övergående fenomen.

PS. länken till hans blog är avkapad och fungerar inte. Rätt länk ska vara:

http://www.smartmobs.com/2007/09/02/facebook-friending-spam/

eller om man använder TinyURL så blir samma länk kortare och säkrare:
http://tinyurl.com/yv964r